GoJuttaGo.com

Dopingista

Edellinen kirjoitukseni aiheutti paljon erinomaisia kommentteja – kiitos niistä! Niiden siivittämänä en nyt malta millään olla tarttumatta aiheeseen: Doping eli kansankielellä hormooonit!

Niin kauan kuin lihaksikkaita ja dieetattuja ihmisiä on ollut olemassa, on haluttu löytää joku oikotie siihen, miten ihmeessä ihminen voi näyttää tuollaiselta. Sohvaperunan tai satunnaisesti sunnuntai-bodaamassa käyvän henkilön on vaikea ymmärtää, että joku ihminen voi tehdä oman kroppansa eteen tuhansia ja taas tuhansia treenikertoja.

Samoin se, että dieettiä jaksetaan noudattaa päivästä toiseen. Punnitaan eväitä ja kieltäydytään mieliteoista.

On huomattavasti helpompi ajatella, että on olemassa joku ihme aine, jota nauttimalla lihakset kasvavat ja rasva palaa. Näin oma laiskuus ja epätyydyttävä ulkomuoto on jotenkin helpompi hyväksyä.

On täysin selvä asia, että sellaista pilleriä tai ruisketta ei ole olemassa, jolla ulkomuoto muuttuisi kuin taikasauvalla lyöden! Lihaksen kasvattaminen on järkyttävän kovaa työtä ja jokainen kovaa treenaava tietää tämän.

Laitan tähän pätkän omasta jalkatreenistäni. Kun tämän katsoo näkee, että ei nuo jalat kovin helpolla kasva. 20 vuotta olen noita puikkoja treenannut kovin heikoin tuloksin :)

Fitness-lajeja harrastavia testataan ADT:n toimesta varmasti enemmän, kuin monen muun urheilulajin edustajia. Itseäni pissitettiin ja otettiin verinäytteitä kisa-aikaan todella usein. Samoin tehdään muille kilpaileville tyypeille. Mutta tämäkään ei vielä ihmisille riitä.  On oltava joku niin salainen juttu, että edes antidoping toimikunta ei sitä löydä…

Jos olet nähnyt livenä fitness- tai bikini fitness-kilpailija lähellä kisapäivää voit todeta, että he ovat kooltaan todellisia mini-ihmisiä! Niin pieniä, että sitä on vaikea edes kuvailla. Verkkarit lököttävät ja peput on kuin pikkupojilla : ) Mutta mitä tapahtuukaan, kun nuo verkkarit riisutaan ja noustaan lavalle. Illuusio jättilihaksista on valmiina!

Ihmiset päivittelevät treenattujen ihmisten lihaksia. Kyllä, näissä lajeissa halutaan kasvattaa lihaksia! Mutta miksi kukaan ei ihmettele sitä, että Usain Bolt juoksee 100 metriä kohta alle yhdeksän sekunnin. Tai sitä, että formulahuiput pystyvät ajamaan F1:ssä käsittämättömän hurjaa vauhtia. Tai että jousiampujan käsi ei tärise. Tai että kaukalossa kiekkomiehet vetävät tuhatta ja sataa. Kaikki nämä ihmiset treenaavat! Jokainen urheilija tähtää omaan lajinsa huippusuoritukseen ja kehonmuokkauslajeissa se nyt on se lihasten kasvattaminen, ja mahdollisimman täydellisen fysiikan muovaaminen.

En väitä, etteikö näissäkin lajeissa olisi ihmisiä, jotka pyrkivät oikotietä onneen. Mutta niin on aivan yhtälailla jokaisessa urheilulajissa, jossa maankamaralla kilpaillaan.

Ehdottomasti tärkein “lihas” fysiikkalajeissa on aivot! Päänupin pitävyys on avain menestykseen. Jos olisi joku sellainen tuote, jolla saisi itselleen treenivimman – sellaisen hirveän draivin “haluan treenata ja syödä terveellisesti”, niin sillä vasta kysyntää olisikin!

Jokainen taaplatkoon omalla tyylillään. UGH – olen puhunut, enkä lainkaan hullummin =)

11340_10151314800518282_941543842_n

-Jutta-

26 comments

26 Comments so far

 1. Saikku April 27th, 2013 7:32 pm

  Hyvä kirjoitus. Olen huomannut ilmiön mieheni kohdalla. Hän käy salilla 3-4 kertaa viikossa ja on ikäisekseen todella hyvässä kunnossa ja lihaksikas. Ei siis samalla tavoin, kuin kisaavat ja lavalle nousevat miehet (eli ei tiukassa kunnossa) mutta eipä verenpainemansetti enää hauiksen ympärille kuitenkaan sovi verenpaineen mittausta varten. ;-) Kuntosalilla hän on käynyt varmaan teinistä saakka. Häneltä on usein kysytty syötkö “nappeja” tai mitä käytät, koska mm. työkavereiden on ollut vaikea uskoa, että pelkällä kovalla työllä on voinut saada itsensä niin hyvään kuntoon.

  On jotenkin helppoa norata toisen kova työ ajattelemalla, että hormoneillahan tuo on saatu. Surullista, että lajia jotenkin vahvasti leimaa helposti ja hormoneilla saatu hyöty ja ulkonäkö. Vai onko niin, että “ei niin kovaa treenaavien” on tosiaan vaikea uskoa, että joku voi saavuttaa isot lihakset ja massiivisen ulkomuodon kovaa treenaamalla, koska heistä itsestään ei ole siihen?

 2. nea April 27th, 2013 8:12 pm

  Moikka!

  Olipas taas hyvä kirjoitus :) Mä olen “Juttaillu” vuoden ,painoakin saanu 10 kg pois ja nyt vasta alkanu tajuamaan mitä on oikeasti treenata tuloshakuisesti ja kovaa :) Ja ihan nyt muutaman kuukauden aikana on niitä haluttuja tuloksia tullutkin yllättävän nopeaa,ja eikös lähipiirissä heti naljailla että syöt salee jotain nappeja ..mutta enpäs syö :D Syön puhdasta ruokaa tarkasti punniten.Pääkopasta se kaikki lähtee,enkä sano että se olisi helppoa,saa välillä kamppailla itsensä kanssa mutta suurimmaksi osaksi tuo punnitus ja kuuluisan väsyneen kanan syönti menee yhtä rutiinilla kun aamukahvin keitto ja paskalla käynti :D

 3. Pekka April 27th, 2013 8:17 pm

  Jutta…. Totta…. Toinen puoli… Tosin kun puhutaan lajien puhtaudesta ja muusta… Ne on moraali kysymyksiä… Voidaan toki väittää että puhtaana päästään huipulle… Tai voidaan väittää että kaikki on puhtaita. On olemassa kuitenkin tosiasioita ihmiisen fysiikasta… Totuus on että ilman kurinalaista ja rankkaa treeniä ei pääse huipulle… Ei niin millään. Siihen on uhrattava kaikki…jopa elämäntapa. Mutta riittääkö se yksin… Sen voi kokeilla ja olla itselleen rehellinen…. Ja totuus… Usain Bolt on puhdas kunnes toisi. Näytetään ;-)

 4. Tia April 27th, 2013 8:50 pm

  Kyllä minunkin on vaikea uskoa että pelkkä ruokavalio ja treenaaminen riittää maailman huipulle….

 5. Aki April 28th, 2013 1:12 pm

  uskon itekin että noihin fitneksiin ja bodyfitneksiin ja miehillä sitten classic sarjojen podaus onnistuu kovalla duunilla ja vuosien/kymmenten työllä, mutta sitten nää isojen miesten/naisten kehonrakennus on MINUN mielestäni asia erikseen..myös muu kilpaurheilu voima/kestävyys/nopeus lajeissa kansainvälisellä tasolla kärkipäässä laittaa mietityttämään IMO. PEACE!

 6. Dcr April 28th, 2013 11:29 pm

  Classic bodybuildingissä ja bodyfitneksessä testataan kilpailijat, joten siellä nyt ei hormooneilla pumpattuja kilpailuja voi juurikaan olla. Mutta totuus, aivan kuten monet tietävät, on se, että muun muassa nämä bodybuilding-mestarit eivät sitä lihasta ole luonnollisesti hommanneet, sitä on turha edes yrittää kiistää.

  Myös tosiasia on se, että monessa muussa kilpailulajissa, kuten juoksu, maailmanhuipulle pääseminen ei ole mahdollista ilman dopingia. Mutta sitä ei voi kiistää, etteivätkö kilpailijat treenaisi, he treenaavat todella kovaa, eivät he muuten olisi olympiatason urheilijoita, vaikka dopingia käyttävätkin.

  Ja ihan näin esimerkkinä NHL: siellä tehdään töitä, että saavutetaan vaadittu taso, se on kovaa työtä. Mutta fakta on myös se, että ei ne pelaajat (varsinkaan yli 25v ikäisenä NHL:ään päässeet), jotka ovat käyneet puntilla ja treenanneet jotakuinkin koko ikänsä todella kovaa, yhtäkkiä kasvata monta kiloa lisää lihasmassaa vuodessa. Saatika se, että yhtäkkiä jopa yli 25v miehet saattaa kasvaa yli 5cm pituutta yhden (ensimmäisen) kauden aikana.

 7. Dcr April 28th, 2013 11:31 pm

  @Aki – Aivan! Kovaa työtä pitää tehdä jokaisella sarjatasolla, joten mitään ei voi näiden kilpailijoiden saavutuksista pois, mutta ei nää isot bodybuilding-sarjat ja maailman kovimman tason kilpaurheilumestaruudet ilman dopingiakaan tule.

 8. Iiro suominen April 30th, 2013 9:09 pm

  Ei useimmat väitäkään, että suuri lihasmassa saavutetaan taikapillerillä. Tottakai pitää kanssa tehdä töitä, käytti tai ei. Usein kun huippukehonrakentajilta kysytään, että mites kun tähän lajiin liittyy vahvasti dopingmaine. Vastaus on ” meitä testataan jatkuvasti jonkun liiton toimesta” Testataahan NHL, NBA sekä NFL. Niillä on vaan omat testiorganisaatiot, mihin kansainvälinenliitto ei pääse. Kumma juttu kun siellä ei pahemmin kärähdetä.

  En väitä tietäväni käytetäänkö siellä dopingia, mistä voisin? Mutta mites noi teijän telkkari ohjelmat, mitä koko kansa tapittaa ja siellä miespuoliset esikuvat ovat kehonrakennusammattilaisia, joita usein epäillään käyttäneen kasvuhormooneja epäterveellisenkehon saavuttamiseksi?

 9. Janne May 1st, 2013 1:59 pm

  Yksi kommentti: douppaus ei ole oikotie onneen. Sehän vain mahdollistaa sen, että pystyy treenaamaan kovempaa ja palautumaan nopeammin kuin naturaali.

 10. Nooh May 2nd, 2013 6:51 am

  Moi Jutta!

  Onko normaalia, että dieettiohjeillasi alkaisi menkat puskemaan pillereidenkin läpi? Olen puolitoista viikkoa rääkännyt kroppaani treenaamalla ja lenkeillä ja syönyt grammalleen kaiken niinkun pitää. Pidin juuri ennen dieettiä tauon pillereistä koska halusin pitää menkat ennen dieettiä. Nyt olen syönyt pillereitä taas tuon 9 päivää ja menkat puskee läpi kropan!! :( Onko tämä normaalia?

 11. treenailija May 2nd, 2013 10:25 am

  Huvittavimpia hetkiä tämän asian tiimoilta kun erehdyin joskus “ihmisten ilmoilla” (lue: salin ulkopuolella) nautiskelemaan evääksi ottamani protskupirtelön sheikkeristä, muutama treeniasioista tietämätön kaverini alkoi huudella “älä vaan sano että sä käytät niitä hormoneja hei hyi oikeesti, joku raja!!!” eihän siinä muuta voinut kuin nauraa, olin aivan häkeltynyt että noin pahasti menee asiat keskenään sekaisin, pidä siinä nyt sitten pikainen yleisöluento heraproteiinista. Olis pitänyt sanoa että joo kyllä vaan hormooneja käytän, syön e-pillereitä nääs!

 12. jorma May 2nd, 2013 3:43 pm

  Fitnesstouhuihin en sen enempää kommentoi, mutta suomen kehonrakennusliitto ei taida kuulua minkään antidopingjärjestön alaisuuteen. Taisivat kuulua hetkellisesti 90-luvun taitteesta mutta se jäi hyvin lyhyeksi.

  En halua aliarvioida kenenkään kovaa duunia mutta bodaus lajina on kyllä mielestäni “leimansa” ansainnut.

 13. Miika Lumitsalo May 2nd, 2013 5:51 pm

  Olettekos lukijat koskaan ajatelleet kuinka kovaa Usain Bolt juoksisikaan jos alkaisikin yhtäkkiä käyttää doping aineita?? Tai kuinka suureksi esim. moninkertainen kehonrakennuksen Mr.Olympia voittaja Ronnie Coleman olisi saanut lihaksensa kasvamaan jos olisi jotain käyttänyt??

  Toivottavasti ymmärrätte pointtini…

 14. J:H May 2nd, 2013 6:24 pm

  Hyvä kirjoitus. Noita samoja ajatuksia ollut itsellänikon noista muitten lajien huipuista, käsien tärinöistä ja jatkuvista pelipäivistä viikkojen ajan. Yhtä oon ihmetellyt siihen lisäksi, miten ministerit jaksaa budjettiriihiä, kun joskus mainittu että neuvottelut kestänyt yli vuorokauden tms. Miten ne pysyy nuppi kirkkaana niin pitkän valvomisen ajan niin tärkeissä asioissa..

 15. Raimo May 2nd, 2013 7:43 pm

  Todella moni urheilulaji vaatii kovan fysiikan – oli sitten kyse voimasta, kestävyydestä tai useimmiten molemmista. On siis syytä olettaa, että ammattilaistason huippu-urheilussa roinataan, varsinkin lajeissa, joissa on omat testiorganisaatiot ja käsittääkseni pistotestit ovat käsittääkseni harvinaisia. (Esimerkkeinä mainitut NBA, NHL, NFL, käsittääkseni myös UFC). On myös ammattilaisorganisaatioita, jotka eivät testaa, esimerkiksi voimanoston WPC. En tunne ammattilaiskehonrakennuksen testipolitiikkaa, mutta käsittääkseni testit ovat väljiä, mikäli niitä edes on.

  Hyvin monessa urheilulajissa käytetään dopingia, mutta kehonrakennus ja voimanosto ovat silti mielestäni eräänlainen poikkeus, sillä muissa lajeissa dopingia tuskin käytetään harrastelijatasolla samoissa määrin kuin kyseisissä lajeissa. Maantiepyöräily on dopingin suhteen eräs pahamaineisimmista urheilulajeista, mutta uskoisin silti roinaavien harrastajien olevan vähälukuisia. Ammattilaiskilpailut ovat sitten eri asia.

  Ihmettelen bodarien ja voimailijoiden roinaamista harrastajatasolla. Kehonrakennuksen harrastajissa on käsittääkseni roinaajia, jotka eivät edes koskaan suunnittele kilpailevansa! Miksi? Voimanostossa ehkä vähemmän, mutta silti ihmettelen roinaamista, jos kilpaileminen harrastelijatasolla kilpailemista?

  Pointti lienee selvä: maailman huipulla kilpailevat ammattilaiset roinaavat luultavasti hyvin monessa lajissa. Kuitenkin kehonrakennuksessa ja voimailulajeissa (voimanosto, painonnosto, voimamies/nainen) roinataan, vaikka tavoitteena ei olisi edes kansallisella tasolla kilpaileminen, ammattilaisuudesta puhumattakaan. On vaikeaa kuvitella pyöräilyn tai maastohiihdon harrastaja roinaamassa, vaikka molempien lajien käryjä on julkisuudessa lähiaikoina varsin paljon. Sen sijaan voimailun ja varsinkin kehonrakennuksen parissa harrastajien roinaaminen on miltei arkipäivää. Ymmärrän touhun, jos tavoitteena on Mr. Olympia. En ymmärrä, jos tavoittena on vain suuri lihasamassa.

 16. Jarkko May 2nd, 2013 11:44 pm

  Jos tavalliset “salijampat” käyttää näyttääkseen paremmalta tai tullakseen vahvemmiksi, miksei huiput käyttäisi kun tulot on suorituksista/menestyksestä kiinni.

  Ja en sano, ettei silti joutuisi kovasti tekemään toitä joka lajissa. Itse läheltä seuranneena ottaa vaan päähän peittely. Toki ymmärrän ettei sitä voi julki tuoda.

  Ketään en syytä käytöstä, mutta kyllä sen näkee kenellä on voisilmä puurossa.

  Hauskaa kevättä kaikille!

 17. Anonyme May 3rd, 2013 5:34 am

  Itse en taas tunne yhtään CBB-kilpailijaa, joka olisi natuna kilpaillut :)

  Toki käyttö on ollut jaksottaista ja pienempää, kuin varsinaisessa kehonrakennuksessa.

  Fitness-lajeissa käyttö on vielä vähäisempää, mutta on sitäkin nähty ihan amatööritasolla, eikä välttämättä edes SM-voittajaa testata.

  Mutta vähemmän näissä lajeissa doupataan, kuin esim. jääkiekossa tai pyöräilyssä. Ja joku kirjoitti, että ukot kasvaa NHL:ssä pituutta 5cm, niin siihen ei voi mitkään lääkkeet auttaa enää murrosiän jälkeen.

 18. Jutta May 3rd, 2013 8:03 am

  Anonyme, minäpä tunnen ja aikas montakin! Suomen Mestari Antti Filatoff on Mentulan valmennuksessa ollut vuosikausia ja laitan vaikka pääni pantiksi, että hänen suuhunsa tai kannikkaansa ei ole 100% varmuudella mennyt mitään kiellettyä ainetta! Ei kisakaudella tai sen ulkopuolella. Herra vaan omistaa aivan ällistyttävän kyvyn treenata ihan tajuttomia treenejä ja kroppa ottaa treeniä vastaan niin, että lihas turpoaa todellakin!

  Mutta ihan turhaa tässä on alkaa ketään puolustelemaan :) Minä tiedän miten asia on ja se riittäköön. Jokainen teistä muodostakoon oman mielpiteensä ja minulle on aivan sama, millainen se sitten ikinä onkaan!

  Jos joku keksii sellaisen tuotteen, jolla voi muuttua timmiksi, lihaksiikkaaksi ja rasvattomaksi ilman ponnisteluja, niin silloin meitsikin alkaa olemaan kiinnostunut =)

  On mukava kuulla kannanottoja asiasta, joka on Tabu!

  -j-

 19. Jutta May 3rd, 2013 8:03 am

  Nooah, jos olet valmennuksessamme niin jätä kysymyksesi keskustelufoorumille. Saat sieltä vastauksen vuorokauden sisällä!

  -j-

 20. Katerina Alezandra May 3rd, 2013 10:10 am

  Tosi hyvin kirjoitettu! ´Ja totta ihmiset var´masti helppoa selittää oma laiskuus noin!

  http://katerinaalezandra.blogspot.fi/

 21. Ukko May 3rd, 2013 10:23 am

  -j- kirjoitti:
  “Jos joku keksii sellaisen tuotteen, jolla voi muuttua timmiksi, lihaksiikkaaksi ja rasvattomaksi ilman ponnisteluja, niin silloin meitsikin alkaa olemaan kiinnostunut =)”

  Ei kai kama mitään itsellään auta, mutta sen avulla palautuu nopeammin ja pystyy treenaamaan useammin ja kovempaa, jolloin se pala kasvaa enemmän ja nopeammin. Ihmetyttäisi, jos et tätä ammattiurheilijana tietäisi.

  Eivät horkkahommat mitään rakettitiedettä ole.

 22. E May 4th, 2013 10:09 pm

  Doping tarkoittaa aika montaa muutakin asiaa kuin näitä kansankielen hormooneja. Kiellettyjen aineiden listat ovat myös erilaisia eri lajeissa, ja osa aineista on sallittu harjoituskaudella mutta kilpailuissa kielletty. Joihinkin aineisiin voi hakea erivapauden, joihinkin ei. Joka tapauksessa, on aika kova väite ettei joku urheilija olisi elämänsä aikana mitään dopingaineeksi luokiteltavaa ainetta olisi käyttänyt, kuten alkoholia, kofeiinia, efedriiniä, kortisolia jne.

  Ja ikävä tosiasia on että useat kestävyys-, voima- ja kehonmuokkauslajit ovat maineensa kyllä ansainneet. Onneksi urheilija on kuitenkin puhdas kunnes toisin todistetaan.

 23. M33 May 5th, 2013 1:49 pm

  Kyllä sitä kuulee harva se kerta kun seisoo tuolla baarin ovella viikonloppuisin että ei tollaiselle hormoonihirviölle uskalla vittuilla. Siinä sitten sanot että ei tässä kyllä mitään ole kierrossa niin kukaan ei usko. Minkäs sille voi jos tässä on vuosien saatossa jotai tuloksiakin tullut. Olisiko syy siinä että tulee viikonloppuinakin käytyä treenaamassa ja baarissa vain töissä syödxen banaania ja naurattaen ihmisiä :)

 24. voivoi.. May 5th, 2013 3:53 pm

  Voivoi, kunpa jokainen nyt vain hyväksyihi FAKTAN, että MISSÄÄN lajissa EI ole pärjätty vuosikymmeniin ILMAN dopingia, jokaisessa lajissa näitä käytetään eikä huipulla pärjää ilman. Kun hyväksyy tämän faktan, on helpompi elää sen kanssa. Luuletteko että norjan hiihtäjät yhtäkkiä repi voimat moisiin suorituksiin ilman lisäapua? Niillä on vain rahaa oikeisiin aineisiin kuten Suomella oli muutama vuosi sitten. Jos joku uskottelee itselleen että yksikin kultamitali missään urheilulajeissa saavutettiin ilman dopingia viimeisen 50 vuoden sisään, on täysi idiootti.

 25. Sasa May 7th, 2013 2:10 pm

  Laiskojen on helppo keksiä selityksiä omille epäonnistumisilleen.
  Varmasti fitness-piireissä on henkilöitä, jotka yrittävät kepulikonstein löytää oikotietä kireään kroppaan. Ihan samalla lailla olympialaisissa on aina dopingista käryäviä. MUTTA. Kukaan ei lenkkipolulla kovaa juoksevalle huutele, että “Varmana käytät hormoneja!”. Fitness on lajina sellainen, että siihen nuo doping-käryt tarttuu kuin kärpänen sontaan – ja samalla moni salilla kovaa treenaava ja tuloksia aikaan saava joutuu mömmöepäilyjen kohteeksi.
  Itse olen saanut alle kuukaudessa uuden treeniohjelman ja ruokavalion ansiosta hyvää tulosta aikaiseksi. Samalla nämä ikijumppaavat jojottajat ovat alkaneet kyselemään, millaisia aineita käytän. Vastauksena olen käyttänyt lausahdusta “Tavoitteellista treeniä ja terveellistä ruokavaliota hyvään itsekuriin yhdistettynä”.

 26. jorma May 7th, 2013 2:51 pm

  Etsinkin tätä tutkimusta mutta joku oli pakkiksella nopeampi. Ei nyt unohdeta faktoja:

  Ryhmä 1 (ei treeniä, natural): ei muutosta
  Ryhmä 2 (ei treeniä, horkkaa): 3.2 kg lisää lihasmassaa
  Ryhmä 3 (treeniä, natural): 1.8kg lisää lihasmassaa
  Ryhmä 4 (treeniä, horkkaa): 5.9kg lisää lihasmassaa

  Sanoisin että “ihmepillereitä” on olemassa..

  Tutkimus:
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199607043350101

Leave a reply